Medlemslogin

Søg på Gamle Danske Hønsehunde

Indtast søgeord nedenfor og klik "Søg"

Søg på Gamle Danske Hønsehunde

Indtast søgeord nedenfor og klik "Søg"

×

Udstilling – Hvorfor nu det?

For mange der kommer på udstilling med deres Gamle Danske Hønsehund (GDH), er det et spørgsmål om, at hunden som minimum have præmieringen ’Good’ på en anerkendt udstilling for at indgå i avl. For mange andre er hundeudstillinger en sport. For alle gælder det, at det er en mulighed for at være sammen med sin hund på en anden måde, samt endnu et bidrag i socialiseringen af hunden i forhold til samvær med andre mennesker og hunde.

Hvor og hvornår?

Der afholdes en lang række anerkendte udstillinger rundt i landet. Klubben for Gamle Danske Hønsehunde er direkte involveret i 5-klub udstillingerne på Sjælland og i Jylland i januar/februar samt FJD-udstillingen på Fyn i juni. Derudover afholder Dansk Kennel Klub (DKK) en lang række nationale og internationale udstillinger. Udstillingerne afholdes løbende gennem hele året. Hvordan gør jeg? Der er mulighed for at tilmelde sig elektronisk til de fleste udstillinger via www.hundeweb.dk. Der er også løbende invitationer til udstillinger i Jagthunden, klubblade, på fjd.dk og gdh.dk. De oplysninger du skal bruge om hunden, vil du kunne finde på hundens stamtavle. 

Grupper og klasser.

På en udstilling bliver hundene opdelt i klasser efter alder og køn. Hunden bliver først bedømt på udseendet alene, altså ikke i konkurrence med andre hunde. Efter den individuelle bedømmelse, fortages en placeringsbedømmelse blandt hundene i klassen og senere inden for racen Hvad sker der Hvis du er tilmeldt en DKK udstilling, vil du ca. 1 uge før udstillingen modtage materiale fra DKK. Hvis du er tilmeldt en mindre udstilling, skal du møde op på dagen, hvor du så vil få udleveret dit nr.

På selve udstillingsdagen møder du op i god tid inden bedømmelsen. Du og hunden skal bruge lidt tid til at falde til ro i de nye omgivelser og til at finde frem til ringen, hvor I skal bedømmes. I vil blive kaldt i ringen, når det er jeres tur, men følg med i rækkefølgen, så I er klar. I ringen stiller I op i nummerrækkefølge med de øvrige hunde, der er kaldt ind. På en typisk udstilling vil følgende nu ske efter dommerens anvisninger. Dommerne er forskellige, og derfor er det ikke sikker at følgende gælder 100%, men det sker oftest :-) Alle løber et par runder med hunden for at dommeren kan se hundene i bevægelse (i samlet flok). Dommeren vil ofte efter tur hilse på hundene og ofte se tænder. Hundene bedømmes herefter enkeltvis. Du vil typisk blive bedt om at løbe frem og tilbage diagonalt i ringen, hvorefter du skal stille hunden op. Hunden behøver ikke står helt stille under bedømmelsen, men den må ikke sidde eller ligge.

Dommeren vil muligvis måle hundens højde for at tjekke, om den ligger inden for de krav, der gælder for racen. Under bedømmelsen vil dommeren lave en kritik, hvor han beskriver sit syn på hunden. Kritikken vil du få udleveret, når din hund er færdigbedømt. Det betyder, at hvis du går videre til konkurrencen om at blive bedst i gruppen, køn og race, vil du først få kritikken udleveret derefter.

Alle anerkendte udstillinger afvikles efter Dansk Kennel Klubs udstillingsregler, som kan læses på www.dansk-kennel-klub.dk

Tips til før udstilling

Deltag i ringtræning. DKK afholder året igennem ringtræning mange steder i landet, og det kan anbefales at deltage der, hvis man ikke tidligere har haft hund på udstilling. Træn din hund op til udstillingen. Træn din hund i at gå og løbe i snor, samt at stå. Hunden skal fremvises i snor både stående og i gang/løb. Dommeren vil ikke bare se på hunden, han vil også røre ved den både på kroppen, og i munden. Træn din hund socialt – hunden bliver udsat for mange indtryk fra både mennesker og dyr på en udstilling. Dette kan bevirke at hunden bliver nervøs eller usikker, og derfor ikke opnår det resultat den fortjener. Sørg for at have stambog og vaccinationsattest med. Der tages løbende stikprøver, og hunden kan afvises på udstilling, hvis det ikke er i orden.

Før I skal i ringen

Mød i god tid – for at få et godt resultat har din hund brug for tid til at falde til ro i de nye omgivelser med larm, mennesker og mange andre hunde. Hav en sikkerhedsnål med i lommen til nummerskiltet. Vær klar til at komme i ringen når du bliver kaldt ind. Mens I er i ringen Hav fokus på din hund hele tiden mens du er i ringen. Sørg for at have kontakt til din hund, så den føler sig tilpas og glad Sørg for at hunden står, mens den er i ringen – en siddende hund kan ikke bedømmes. Følg med i rækkefølgen og vær klar når din hund skal bedømmes – vær opmærksom på om du går videre. Følg de anvisninger du får af ringpersonalet og dommeren.

Efter I har været i ringen

Hvis din hund er blevet bedst i racen går I videre til gruppe og show-bedømmelserne. Mød op og vis din hund frem, selvom det bliver en lang dag.

Husk at selvom din hund ikke vandt eller fik den præmiering, du synes den fortjener, så har du stadig verdens bedste hund.

 Vær opmærksom på din hund, sørg for at have vand med, ryd op efter både hunden og dig selv og efterlad aldrig hunden i en varm bil. En udstilling er ikke bare udstilling, men også hygge og snak med andre hundefolk med samme interesse, hundeejere som dig selv – god fornøjelse og på gensyn derude


Udskriv denne side